1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
YouTube-verdens mest populære nettbaserte videofellesskaptv2sport_logoFacebook er det suverent største nettsamfunnet i NorgeNorges største markedsplassBergen kinoSK Brann - Bergens stolthetSpotify - stream musikk fra hele verdenGoogletinnHotmail.comGmailskyss
Sammenlign priser på varer
BillettservicePå sas.no kan man bestille billig flyreise, hotell, leiebil og pakkereise.Billig hotell med hotels_comItslearningnav_logo

Velkommen til Bergens Beste, siden for de fleste

PDF Skriv ut E-post

 

Bergen og Bergens Beste, siden for de fleste

bryggen1Velkommen til Bergen og Bergens Beste, siden for de fleste. Startside for Bergen og Hordaland. Med et pulserende kulturliv har Bergen mye å by på. Det arrangeres mange teater, festivaler, standupshow og konserter. Ettermiddagene kan tilbringes på en av byens mange kaféer, restauranter, vandring på bryggen, solnedgang fra Fløyen og mye mer. Vi vil strebe etter å gi en fullstendig oversikt over det som skjer i Bergen og Hordaland.

 

bergen2 Bergen er en by og en kommune i Hordaland fylke på Norges vestkyst, omgitt av De syv fjell, og ofte kalt Vestlandets hovedstad. Bergen ble grunnlagt av kong Olav Kyrre i 1070 med navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen har i hele sin historie vært en ledende internasjonal handels-og sjøfartsby, og var rikets hovedstad i Norgesveldets storhetstid til 1314. Bergen var Nordens største by til 1600-tallet og Norges største by til innpå 1830-tallet, og har siden vært Norges nest største by. Bergen kommune passerte en kvart million innbyggere i 2008. Storbyregionen Bergen og omland har over 80 % av innbyggerne i Hordaland og over 30 % av innbyggerne på Vestlandet.

Bergen er residensby for Hordaland fylke, Gulating lagdømme og Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke, for Fiskeridirektoratet, Konkurransetilsynet, Sjøforsvaret og Skipsregistrene, og for en rekke tunge aktører og institusjoner innen kultur, helse, forskning og utdanning. Bergen er sentrum for marine, maritime og petroleumsrelaterte forskningsmiljøer og næringsklynger som er blant de mest komplette og avanserte i verden, og har et sterkt og allsidig næringsliv også innen særlig bank og forsikring, bygg og anlegg, handel og tjenesteyting, høyteknologi, massemedier, næringsmiddelindustri, reiseliv og transport. Bergen har en av Nordens mest trafikkerte flyplasser og en av Europas største og travleste havner, og er utgangspunktet for Hurtigruten og Bergensbanen.

Bryggen i Bergen står oppført på UNESCOs verdensarvsliste og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet. Bergens byvåpen med en tretårnet borg i sølv stående på syv fjell i gull bygger på byens gamle segl, som regnes som Norges eldste. Bergens bysang heter Udsigter fra Ulriken.

Beliggenhet

Bergen ligger på Bergenshalvøyen i Midthordland, som sammen med Nordhordland utgjør regionen Bergen og omland i Hordaland fylke. Kommunen har sjøgrenser mot Austevoll, Sund, Fjell, Askøy, Meland, Lindås og Osterøy, og landgrenser mot Vaksdal, Samnanger og Os.

Areal og landformer

Landskapet er svært kupert med lite sammenhengende lavland, og både bykjernen og bydelene er omgitt av fjell og sjø. 50 % av arealet ligger høyere enn 160 meter over havet. 40 % av arealet er dekket av skog, 23,3 % av tettbebyggelse, 4,4 % av ferskvann og 3,5 % av dyrket mark. Kommunens høyeste punkt er Gullfjelltoppen 987 moh. på grensen mot Samnanger i øst. Berggrunnen består for det meste av kaledonske skyvedekker med prekambriske bergarter og enkelte skyvedekker med kambrosilurske grønnsteiner.

De syv fjell

Byfjellene i Bergen er mange, men benevnelsen «De syv fjell» omfatter følgende:

  • Sandviksfjellet – 417 m.
  • Fløyfjellet – 400 m.
  • Rundemanen – 568 m.
  • Ulriken – 643 m.
  • Løvstakken – 477 m.
  • Damsgårdsfjellet – 317 m.
  • Lyderhorn – 396 m.

Bergen Turlag arrangerer årlig en 7-fjellstur for dem som vil bestige alle de syv fjellene, og samtidig en kortere 4-fjellstur for dem som nøyer seg med Ulriken, Rundemanen, Fløyfjellet og Sandviksfjellet.

Klima

Bergen har et mildt og fuktig kystklima preget av forholdsvis små temperaturendringer gjennom året. I perioden fra 1991 til 2005 var middeltemperaturen i januar 2,8 °C og i juli 15,1 °C. Årsmiddeltemperaturen på 7,6 °C er den nest høyeste i Norge. På grunn av beliggenheten mellom kysten og byfjellene har Bergen i gjennomsnitt 213 døgn med registrert nedbør årlig, hvilket kvalifiserer til en 22. plass blant 357 undersøkte europeiske storbyer. 21. januar 2007 ble det satt ny rekord da det hadde vært registrert nedbør i 84 påfølgende døgn. Den gamle rekorden fra 1975 var på 59 døgn. Gjennomsnittlig årlig nedbørsmengde er 2 250 mm. Til sammenligning er Brekke våtest i Norge med 3 575 mm.

Byutvidelser

Bergen ble et eget amt i 1831 og fylke fra 1919. Kommunen omfattet i utgangspunktet kun deler av det som i dag er Bergen sentrum. I 1877 ble Korskirkens og Domkirkens landsogn, som omfattet Sandviken, Møhlenpris, Nygård og Kalfaret, innlemmet i Bergen. I 1915 ble Årstad kommune en del av Bergen. Gyldenpris ble avstått fra Laksevåg til Bergen i 1921, og Fyllingsdalen fra Fana i 1955. I 1972 ble Bergen utvidet med kommunene Arna, Fana, Laksevåg og Åsane, og samme år ble Bergen innlemmet i Hordaland fylke.

Kilde: Wikipedia

i Bergen & Hordaland